Welke employee survey tool past het beste bij jouw organisatie?
Wil jij weten wat er écht speelt op de werkvloer? Met een employee survey of medewerkersonderzoek ga je verder dan je buikgevoel en krijg je inzicht in je bedrijfscultuur en medewerkerstevredenheid. Maar welke employee survey tool sluit nu het beste aan bij de noden van jouw organisatie? De veelheid aan tools op de markt maakt de keuze er niet makkelijker op. Wij helpen je door de mogelijkheden op een rij te zetten en de voor- en nadelen af te wegen.
De overvloed aan employee survey tools op de markt
Vandaag zijn er heel wat employee survey tools op de markt waarmee je kan meten hoe tevreden medewerkers over hun werkplek zijn. Net die hoeveelheid maakt het uitdagend om de employee survey tool te kiezen die het beste bij de noden van jouw organisatie past. Het aanbod zorgt wel eens voor een overweldigend gevoel omdat:
- Functionaliteiten overlappen: Tools bieden vaak gelijkaardige functionaliteiten, waardoor ze moeilijk te vergelijken vallen.
- Tijd en middelen ontbreken: HR-managers hebben veel aan hun hoofd en beschikken niet altijd over de tijd en middelen om verschillende tools grondig te vergelijken.
- Doelstellingen verschillen: Sommige employee survey tools zijn gericht op snelle feedback of optimalisaties op de werkplek, terwijl andere focussen op een langetermijnaanpak om de bedrijfscultuur in kaart te brengen of employee experience te verbeteren.
De basisvereisten van een employee survey tool
Om in die overvloed de juiste keuze te maken, is het belangrijk om te weten wat een goede employee survey tool zeker moet bieden. Een waardevolle tool moet namelijk een stap verder gaan dan alleen data verzamelen. Het moet organisaties helpen om de employee experience te begrijpen, strategische beslissingen te maken en duurzame verbeteringen te realiseren.
Een employee survey tool:
- omvat objectieve en betrouwbare metingen
- focust op de stem van medewerkers
- beschikt over gebruiksvriendelijke rapportagetools
- is actiegerichtheid
- is toepasbaarheid op lange termijn
Waarom Great Place To Work?
Bij Great Place To Work maken we het eenvoudig: we voeren ons medewerkersonderzoek uit met de employee survey tool Emprising™, waarmee we de medewerkerstevredenheid en je profilering als werkgever meten en verbeteren. Onze focus ligt op de stem van jouw medewerkers, want alleen zo kan jij als werkgevers begrijpen hoe ze zich voelen in je organisatie én hoe je in de toekomst het verschil kan maken.
Wat dat concreet betekent? Sinds 1992 meten we aan de hand van objectieve en vertrouwelijke vragenlijsten en evaluaties vertrouwen, trots en kameraadschap in je organisatie:
- Vertrouwen in leidinggevenden: Vertrouwen groeit wanneer leidinggevenden eerlijk, respectvol en zorgzaam zijn en iedereen gelijke kansen krijgt.
- Trots op het werk: Medewerkers voelen zich gemotiveerder en voldaan wanneer hun werk zinvol is en ze een verschil kunnen maken.
- Kameraadschap in het team: Een sterke band tussen collega’s creëert samenhorigheid binnen de organisatie.
Belangrijkste kenmerken van het Great Place To Work-model
1. Wetenschappelijk onderbouwd
We baseren onze aanpak op 40 jaar aan wetenschappelijk onderzoek en inzichten uit miljoenen antwoorden van medewerkers wereldwijd. Dat doen we met onze op data gebaseerde employee survey tool Emprising™, ontwikkeld om op objectieve en betrouwbare wijze de employee experience te meten.
De objectieve en vertrouwelijke vragenlijsten genereren accurate en ongefilterde inzichten, wat het een van de meest onderbouwde en nauwkeurige tools op de markt maakt. Je krijgt onder andere niet alleen inzicht in de gezondheid van je organisatie, maar ook in de prestaties van managers en de gebieden waar extra ondersteuning of leiderschap nodig is. Kortom, we geven je betrouwbare data waarmee je strategische beslissingen kunt nemen die gebaseerd zijn op feiten, en niet op aannames.
2. Benchmarking
Met Emprising™ krijg je toegang tot een geavanceerde resultatenmodule waarmee je scores intern kunt benchmarken. Dit helpt je om de data van je medewerkersbevraging te analyseren en te begrijpen hoe de medewerkerservaring zich ontwikkelt en waar verbeteringen mogelijk zijn.
Daarnaast vormt de jaarlijkse lijst van Best Workplaces een krachtig referentiepunt om jouw prestaties te vergelijken met die van topwerkgevers in jouw sector. Zo krijg je in de employee survey tool Emprising™ een overzicht te zien waarin je jouw resultaten kan vergelijken met die van de top tien bedrijven binnen eenzelfde organisatiegrootte. Zo krijg je waardevolle inzichten om gerichte acties te ondernemen en de employee experience te versterken.
3. Ondersteuning
Voor, tijdens én na het medewerkersonderzoek staan we je bij met ondersteuning op maat. Zo heb je nauw contact met je eigen Customer Success Manager, die je wegwijs maakt in het gebruik van onze employee survey tool Emprising™ en je begeleidt op je Great Journey. Op eender welk moment tijdens jouw journey kan je een afspraak inboeken met jouw Customer Success Manager. Snel en eenvoudig!
- Voor: Alles begint bij de voorbereiding van het onderzoek. Samen stellen we de doelstellingen, structuur en tijdlijn op. Ook krijg je van ons tips en tricks om je medewerkers te stimuleren om de employee survey in te vullen.
- Tijdens: Alle resultaten verschijnen in de overzichtelijke resultatenmodule van Emprising™. Op basis van het pakket dat je kiest, heb je toegang tot heatmaps, demografische gegevens, overzichten per stelling en analyses van de opmerkingen van medewerkers en haal je actiegerichte inzichten uit je data.
- Na: Na het onderzoek kan je beroep doen op onze consultancydiensten. Hierbij zetten we de resultaten van het onderzoek om in resultaten voor jouw onderneming, met regelmatige opvolging en actieplannen om de employee experience te versterken én te onderhouden.
4. Samenwerking met Vlerick Business School
Sinds 2003 is Great Place To Work België onderdeel van Vlerick Business School, een van de weinige business schools met de drievoudige accreditatie van EQUIS, AMBA en AACSB. Deze erkenning onderstreept Vlericks toewijding aan de hoogste standaarden in onderzoek, wat naadloos aansluit bij onze wetenschappelijk onderbouwde aanpak en het gebruik van de employee survey tool Emprising™.
Drie alternatieven onder de loep
Top Employer
Top Employer evalueert het HR-beleid van organisaties, met als doel de werkplek te verbeteren. Via een audit, validatie en certificering evalueert de employee survey tool organisaties op tien criteria zoals talent management, leiderschapsontwikkeling en bedrijfscultuur.
- Sterktes:
- Benchmarking: Sectorgerichte benchmarking en rapportages helpen organisaties hun prestaties te vergelijken en verbeteren.
- Netwerken: Organisaties krijgen toegang tot een wereldwijd netwerk van gecertificeerde werkgevers.
- Beperkingen:
- Geen focus op de stem van medewerkers: Enkel het HR-team vult de employee survey in, zonder directe input van de medewerkers.
- Minder geschikt voor kleinere organisaties: Het vaste tarief is minder aantrekkelijk voor kleinere werkgevers.
Baanbrekende Werkgever
Het Belgische initiatief Baanbrekende Werkgevers helpt organisaties zich te ontwikkelen en te positioneren als duurzame en mensgerichte werkgevers. Het programma brengt duurzaamheid, medewerkerswelzijn en kennisdeling samen en wordt ondersteund door Antwerp Management School, Jobat, VDAB en AFAS Software.
- Sterktes:
- Duurzaamheidsfocus: Zowel sociale als milieudoelstellingen in het HR-beleid worden onderzocht.
- Kennisdeling: Bootcamps en sparringsessies stimuleren de samenwerking tussen verschillende werkgevers.
- Beperkingen:
- Beperkte internationale relevantie: Gericht op Belgische organisaties, waardoor globale benchmarks ontbreken.
- Geen focus op de stem van medewerkers: De evaluatie richt zich enkel op duurzaamheid in al z’n facetten en is gebaseerd op zelfrapportage, waardoor niet alleen de brede employee experience niet volledig wordt meegenomen, maar ook de objectiviteit beperkt blijft.
Herculean Alliance (Bravos!)
Sinds 2020 organiseert Herculean Alliance de Bravos! (voorheen Employee Engagement Awards), waarmee het organisaties erkent voor hun uitmuntende medewerkersbetrokkenheid en welzijn. Het traject focust vooral op kennisdeling en community building, waarbij deelnemers feedback ontvangen van experts en NextGen-juryleden.
- Sterktes:
- Gamification en actief leren: Challenges en leaderboards, gecombineerd met coaching en feedbackmomenten, zorgen voor een leerrijk en uitdagend traject.
- Netwerken: Juryleden, kandidaten en community members ontmoeten elkaar tijdens evenementen en labs.
- Beperkingen:
- Geen brede cultuurmeting: De focus ligt op betrokkenheid, zonder volledig zicht op de organisatiecultuur.
- Geen focus op de stem van medewerkers: De cases worden door organisaties zelf aangeleverd, zonder input van medewerkers.
Zet de eerste stap op jouw Great Journey
De beste employee survey tool voor jouw organisatie hangt af van je specifieke noden en doelen. Wil je je medewerkers zelf aan het woord laten, werken met een wetenschappelijk onderbouwde aanpak, sterke benchmarking tools en persoonlijke ondersteuning? Dan is Great Place To Work de ideale keuze.
Onze employee survey tool, Emprising™, zet de stem van je medewerkers centraal en helpt je niet alleen te meten, maar ook gerichte verbeteringen door te voeren. Met betrouwbare data, praktische inzichten en begeleiding op maat onderscheidt Great Place To Work zich als dé partner om jouw werkplekcultuur naar een hoger niveau te tillen.
Ook Fluvius koos voor deze aanpak. Door te investeren in hun werkplekcultuur en gebruik te maken van Emprising™, verhoogden zij hun score naar 74% en versterkten ze het vertrouwen en de betrokkenheid van hun medewerkers
Klaar om aan jouw Great Journey te beginnen? Schrijf je vandaag nog in voor een van onze infosessies om jouw mogelijkheden te ontdekken.
Schrijf je in voor een infosessie