Artikel: Easi
- Klant sinds 2014
- IT
- >500 werknemers
- Nummer 1 "Best Workplace in Belgium" 2025 in de categorie >500 werknemers
In een exclusief interview deelt Thomas Van Eeckhout, co-CEO van Easi, inzichten over het Great Place To Work traject, de groei en de unieke aanpak van het bedrijf. Easi, een Belgisch IT-bedrijf opgericht in 1999, levert IT-diensten en software aan middelgrote en grote ondernemingen. Het bedrijf onderscheidt zich door een klantgerichte aanpak, met een focus op eigen software en innovatieve oplossingen voor cloud- en cyberbeveiliging.
Sinds de benoeming van Thomas Van Eeckhout en Jean-François Herremans als co-CEO's in 2019, is Easi aanzienlijk gegroeid van 200 naar 600 medewerkers. Deze groei is te danken aan zowel interne expansie als elf strategische overnames in de afgelopen zes jaar. Easi is een pionier op het gebied van werknemersaandeelhouderschap, met 30% van de medewerkers die mede-eigenaar zijn van het bedrijf. Het welzijn van de 600 werknemers draagt de organisatie hoog in het vaandel, wat heeft bijgedragen aan de erkenning als “Beste Werkgever in België” sinds 2014.
Easi's traject en keuze voor het GPTW-label
Thomas legt uit dat Easi ongeveer tien jaar geleden begon met het Great Place To Work (GPTW) traject, wat hen een van de oudste en meest trouwe deelnemers in België maakt. De beslissing om dit traject te starten in een voortdurend veranderende wereld, had twee belangrijke redenen. Enerzijds bood het label zichtbaarheid, vooral binnen het HR-domein. Anderzijds gaf het de organisatie de kans om zichzelf een spiegel voor te houden, evoluties te volgen en waardevolle feedback van werknemers te verzamelen. Het runnen van een bedrijf is als een marathon; vasthouden aan een consistent model helpt om trends te herkennen en veranderingen te volgen. Soms worden zaken te vanzelfsprekend voor het management, waardoor er minder bewust over wordt gesproken met medewerkers. Daarom blijft het jaarlijkse GPTW-dossier zo belangrijk.
"De toegevoegde waarde van het Great Place To Work-label zorgt niet enkel voor zichtbaarheid binnen het HR-domein, maar biedt ook de mogelijkheid zichzelf als organisatie een spiegel voor te houden."
Groei doorheen de jaren
Thomas benadrukt dat Easi vanaf het begin indrukwekkende resultaten behaalde, met een eerste plaats op de Best Workplaces-lijst in hun tweede jaar van deelname. Deze positie hebben ze sindsdien niet meer losgelaten. Hoewel de uitdagingen evolueren naarmate de organisatie groeit, wil Thomas niet stellen dat het ‘moeilijker’ wordt, omdat dat zou suggereren dat de bedrijfscultuur verzwakt. De medewerkerservaring toont aan dat de groei van de organisatie weinig impact heeft; het gaat vooral om de operationele werking. Door relatief kleine teams te behouden, blijft de organisatiecultuur sterk, ongeacht de grootte van het bedrijf. Zaken die op bedrijfsniveau worden georganiseerd, worden meer beïnvloed, maar ook daar blijft Easi actief zoeken naar haar eigen weg. Communicatie en transparantie blijven volgens het bedrijf essentieel om uitdagingen om te zetten in kansen.
Het bedrijf streeft ernaar altijd te opereren met de opbouw van een sterke bedrijfscultuur in gedachten en wil te allen tijde voorkomen een bedrijfsmachine te worden. Sinds 2011 neemt Easi geen externe managers aan, een zeer bewuste keuze, en een aanpak waarin ze sterk geloven. Medewerkers worden vanaf het begin begeleid om intern te groeien wanneer ze hun ambities uiten, een beslissing die deel is geworden van de bedrijfscultuur. Hoewel het soms effectieve en economisch voordeliger kan zijn om extern talent aan te werven, zien ze hier op lange termijn een risico voor hun waarden en cultuur. Daarom kiezen ze in dergelijke gevallen altijd voor het behoud van hun waarden en cultuur boven kortetermijnwinst.
Impact van het GPTW-label
Thomas merkt op dat het GPTW-label een duidelijk positieve invloed heeft op het HR-beleid, van rekrutering tot retentie. Door de druk op de arbeidsmarkt filteren werkzoekenden actiever op het label, wat de waarde ervan zichtbaar maakt. Easi weet dit traject dan ook succesvol te integreren in hun Employer Branding. In 2024 zag de organisatie een groei van 65% in spontane sollicitaties vergeleken met 2023, afkomstig van de website, LinkedIn en Indeed. Daarnaast werd 22% van de nieuwe medewerkers die in 2024 gestart zijn gerekruteerd via eigen medewerkers. Dit benadrukt het grote verantwoordelijkheidsgevoel en de ambassadeursrol die werknemers vervullen om de Easi-familie verder uit te breiden.
Natuurlijk moet ook Easi afscheid nemen van medewerkers, maar ook die cijfers tonen vooral een sterke loyaliteit aan. Zodra collega's meegenomen worden in het verhaal, blijven ze betrokken. Van alle medewerkers met 3-5 jaar anciënniteit is in 2024 slechts 3% vertrokken. Bij collega's met meer dan 5 jaar anciënniteit is dit slechts 0,76%, en specifiek bij aandeelhouders zelfs maar 0,38%.
Easi wil de impact van het label verder vergroten en de waarde ervan voor andere stakeholders benadrukken. Ze onderstrepen de voordelen zoals een lager personeelsverloop, wat zorgt voor continuïteit voor klanten en stakeholders. Dit vereist natuurlijk een actievere communicatie naar stakeholders over de voordelen van het label, zoals langdurige samenwerkingen.
"Het lager personeelsverloop brengt automatisch het voordeel van continuïteit voor klanten en stakeholders met zich mee."
In sales richt Easi zich bijvoorbeeld actiever op bedrijven die het label waarderen, omdat dit zorgt voor een culturele klik en een vlottere samenwerking. Sinds een jaar zet de organisatie het label dan ook actiever in tijdens salesgesprekken, met unieke verkoopargumenten zoals aandeelhouderschap, Belgisch bedrijf, GPTW-label en de bijdrage aan de Belgische tech-community. Door het salesteam te trainen, wil Easi ervoor zorgen dat klanten standaard zeggen: "Die organisatie heeft het label, dus die gaan we contacteren." Met deze strategische benadering kan het GPTW-label effectiever ingezet worden voor niet-HR-doeleinden, wat bijdraagt aan hun succes en groei.
De ambitie van Easi binnen het GPTW-traject is duidelijk: het label actief inzetten om ook buiten de HR-wereld meer bekendheid te krijgen, niet alleen als werkgever maar ook als organisatie.
De nummer 1 positie binnen de ‘Best Workplaces 2025 in Belgium’ >500 werknemers lijst bevestigt alvast de inzet van het Belgische IT-bedrijf voor het welzijn en de professionele ontwikkeling van zijn medewerkers.