Subscribe for a free infosession and find out how to become a Great Place to Work®!
MENU

Diabetes op de werkvloer

 Diabetes op de werkvloer

14 november staat wereldwijd bekend als “Wereld Diabetes Dag”. Een dag met als doel de bewustwording over een van de snelst groeiende chronische ziekten wereldwijd te vergroten.

Nieuwe, eerder zorgwekkende gegevens van het Intermutualistisch Agentschap (IMA) onthullen een aanzienlijke stijging in het percentage Belgen dat met diabetes is gediagnosticeerd. Volgens recent onderzoek van Diabetes Liga leeft momenteel 1 op de 10 Belgen met diabetes, met prognoses die suggereren dat dit tegen 2040 kan toenemen tot 1 op de 8. 

Diabetes is een chronische aandoening die meerdere aspecten van het leven, zoals dagelijkse routines, gezondheidsbeheer en professionele ervaringen, beïnvloedt. In samenwerking met Diabetes Liga voerde Great Place To Work België een enquête uit om de “employee experience” van mensen met diabetes in kaart te brengen. Welke impact heeft diabetes op hun werkleven? Met welke uitdagingen worden ze geconfronteerd? Welke ondersteuning hebben ze nodig gedurende hun “employee journey”?
De bevindingen van dit onderzoek zijn gebaseerd op een respondentengroep van 878 Belgische individuen, die verschillende types diabetes omvatten.

Diabetes op het werk onder controle houden

Voor mensen met diabetes kan het een uitdaging zijn de bloedsuikerspiegel stabiel te houden tijdens het werk, vooral bij het volgen van dieet- en bewegingsroutines. Episoden van “hyperglykemie” of “hypoglykemie”—plotselinge pieken of dalingen in de bloedsuikerspiegel—kunnen symptomen veroorzaken zoals vermoeidheid, wazig zien, vertraagde spraak of denken, en mentale verwarring, waardoor het moeilijk is om productief en gefocust te blijven op het werk.

Cruciale rol van de werkgever

Werkgevers spelen een vitale rol in het omgaan met diabetes op de werkvloer. Onderzoek wijst uit dat bepaalde arbeidsomstandigheden—zoals hoge werkdruk, werkgerelateerde stress, lange uren of ploegendienst, langdurig zitten en beperkte toegang tot gezonde voedselopties—een aanzienlijke impact hebben op het vermogen van werknemers om diabetes, en daarmee hun employee experience, onder controle te houden.

Hoewel veel werknemers zich gesteund voelen door hun werkgever, blijft er een duidelijke behoefte aan meer op maat gemaakte beleidsmaatregelen

  • Communicatie en bewustwording:
    Onderzoek toont aan dat diabetes in veel werkplekken een relatief onbesproken onderwerp blijft. Training is noodzakelijk om een fysiek en psychologisch gezonde werkplek te creëren - vooral als het gaat om diabetes. Door bewustwordingscampagnes en informatiesessies kunnen bedrijven een fundamenteel begrip van diabetes opbouwen en het bewustzijn van de verschillende middelen en beschikbare diensten vergroten. Het is belangrijk dat alle werknemers worden geïnformeerd over de gevolgen van abnormale bloedsuikerspiegels. Niet alleen om stigma te verminderen, maar ook om hen in staat te stellen collega’s die dergelijke incidenten kunnen ervaren te helpen.
  • Een gezonde werkomgeving bevorderen en aanpassingen bieden: Werkgevers kunnen werknemers met diabetes ondersteunen door ervoor te zorgen dat iedereen toegang heeft tot de juiste middelen die hen in staat stellen hun gezondheid te beheren terwijl ze veilig en effectief blijven werken. Respondenten benadrukten dat het bevorderen van een gezonde levensstijl de sleutel is tot het creëren van een diabetesvriendelijke werkplek. Dit houdt in; het aanmoedigen van gezonde eetgewoonten, het aanbieden van voedzame snacks en het ondersteunen van regelmatige fysieke activiteit. Daarnaast benadrukten respondenten ook het belang van flexibele werktijden en thuiswerkmogelijkheden. Door een open en inclusieve cultuur te bevorderen, kunnen organisaties werknemers met diabetes ondersteunen, en dit terwijl ze de algemene moraal en productiviteit verhogen.

Diabetes beperkt professionele ambities niet

Positief is dat het onderzoek aangeeft dat de meeste individuen aanvoelen dat hun aandoening hun carrièreambities niet belemmert, noch dat het hun doorgroeimogelijkheden beperkt. Voorvallen van discriminatie op de werkplek zijn minimaal, en respondenten voelen zich “empowered” om zichzelf te zijn op het werk.

TI Statement NL

 


Bronnen:

Diabetes Liga: Diabetes Liga
Akinbuwa, B. (2022). How to Manage Your Diabetes in the Office. Harvard Business Review.
Fournier, E. (2023). Supporting Employees with Diabetes in the Workplace